Alzheimer cafe

Alzheimer Café Lansingerland
Een trefpunt voor mensen die met dementie te maken hebben

Het Alzheimer Café is geopend op iedere tweede woensdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli/aug/dec.
           
 vanaf 19:00        zaal open 
 19:30 – 21:00 programma 
 tot 21:30 gelegenheid om na te praten

De toegang is gratis, u hoeft zich niet vooraf aan te melden.
Tegen een klein bedrag kunt u aan de bar een drankje kopen. 
 
Het Alzheimer Café vindt plaats in gebouw “De Stander”
Wilhelminastraat 1A, Bergschenhoek (naast de bibliotheek).

Neem voor meer informatie contact op met Welzijn Lansingerland op telefoonnummer: 010- 522 55 45 of per mail mantelzorg@swsl.nl

Programma 2020

 

8 januari – Gewoon vergeetachtig of dementie?

Vergeetachtigheid is een van de bekendste symptomen van dementie. Als u merkt dat u vergeetachtiger wordt hoeft dat echter niet een reden tot zorg te zijn. Want hoe ouder we zijn hoe trager ook onze hersenen worden. Een geriater legt uit wat de eerste symptomen van dementie kunnen zijn en wat u kunt doen als u die bij uzelf of uw naaste herkent.

 

12 februari – Wettelijke zaken goed geregeld bij dementie

Iemand met dementie kan op een bepaald moment zijn/haar belangen niet meer zelf behartigen. Het is belangrijk om zijn/haar wensen tijdig vast te leggen en zaken te regelen. Deze avond praat een expert u bij over volmachten en machtigingen bij de bank. Ook worden bewindvoering, mentorschap en (levens-)testament besproken.        

 

11 maart – Ergotherapie helpt bij dagelijkse handelingen

Boodschappen doen, koffie zetten, wassen en aankleden: dat doen we vaak automatisch zonder er veel bij na te denken. Mensen met dementie kunnen steeds meer beperkt worden in hun dagelijkse handelingen. Een ergotherapeute zal toelichten hoe zij hierbij kan helpen.

 

8 april – Ervaringen met een naaste met dementie

Als uw partner, moeder of vader, of een andere naaste dementie heeft, wat betekent dit voor u? Hoe gaat u om met veranderingen? In welke zin verandert de relatie met uw naaste? Hoe zorgt u dat u het vol houdt? En hoe blijf u voor uzelf zorgen? 2 ervaringsdeskundigen vertellen.

 

13 mei – De zin van dagbesteding

Gespecialiseerde dagopvang of activiteiten kunnen structuur en zin geven aan de dag van een naaste met dementie. Ook krijgt de mantelzorger (de vaak hoognodige) tijd voor zichzelf. Vertegenwoordigers van diverse dagbesteding vertellen welke mogelijkheden er in de regio zijn en wat die kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

 

10 juni – De positieve invloed van muziek

Emoties verbonden aan muziek blijven bij dementie sterk aanwezig, ook als spreken en begrijpen niet goed meer gaan. Musicus Carin Aalbers zal vertellen hoe muziek kan helpen bij mensen met dementie. Ook is er een muzikaal intermezzo met bekende liedjes, waarbij iedereen kan meezingen. 

 

9 september – Filmavond

In het kader van Wereld Alzheimer dag zullen we een film vertonen rond het thema dementie. De titel van de film wordt in de zomer bekend gemaakt.

 

14 oktober – Gedragsverandering bij dementie

Dementie veroorzaakt veranderingen in gedrag die niet altijd te begrijpen zijn. Dat is soms moeilijk voor de betrokkene zelf, voor partner, kinderen of familie. Vanavond wordt verteld waardoor gedragsveranderingen ontstaan. Ook krijgt u tips en adviezen over hoe je het best kunt omgaan met gedragsveranderingen bij dementie.

 

11 november – Zingeving bij dementie

Als u zelf dementie hebt, of zorgt voor iemand met dementie, kunnen er twijfels ontstaan over zingeving of levensvragen. Waarom overkomt ons dit? Kan ik zinvol leven als ik dementie heb? Of vragen over rouw, verlies en afscheid nemen. Hierover praten wij met een deskundige op dit gebied.

 
Alzheimer Café Lansingerland  is een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling Delft-Westland-Oostland, Welzijn Lansingerland - Steunpunt Mantelzorg, Vierstroom - Coördinatiepunt Zorg, GGZ Delfland en Laurens