Alzheimer cafe

Alzheimer Café Lansingerland
Een trefpunt voor mensen die met dementie te maken hebben

Het Alzheimer Café is geopend op iedere tweede woensdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli/aug/dec.
           
 vanaf 19:00        zaal open 
 19:30 – 21:00 programma 
 tot 21:30 gelegenheid om na te praten

De toegang is gratis, u hoeft zich niet vooraf aan te melden.
Tegen een klein bedrag kunt u aan de bar een drankje kopen. 
 
Het Alzheimer Café vindt plaats in gebouw “De Stander”
Wilhelminastraat 1A, Bergschenhoek (naast de bibliotheek).

Neem voor meer informatie contact op met de mantelzorgondersteuner van Welzijn Lansingerland: Linda Jukema, 010- 522 55 45.

Programma 2019

 

9 januari – Gewoon vergeetachtig of dementie?

Iedereen is weleens vergeetachtig, maar bij wie kan ik terecht als ik een vermoeden heb dat het wellicht dementie is? Welke stappen kunnen worden ondernomen om tot een goede diagnose te komen? Waarom is het belangrijk om tot een goede en vroegtijdige diagnose te komen? Te gast is Jaap Krulder, klinisch geriater bij Franciscus.

13 februari - Dementie, wat is het?

Dementie kent veel verschillende vormen. Bij dementie kunnen de hersenen alle informatie niet goed verwerken. Hoe verloopt het proces en speelt erfelijkheid een rol? Welke behandelmogelijkheden zijn er? Vanavond komt een specialist ouderengeneeskunde verbonden aan “De Oudelandse Hof” ons hier meer over vertellen.

13 maart – Belevingsgerichte zorg

Ook benieuwd hoe u aan kunt sluiten op de belevingswereld van mensen met dementie? Ga vanavond mee in de wondere wereld van dementie en laat u verwonderen. Yvonne Dirks, woonbegeleider bij het Laurens, is vanavond te gast.

 

10 april – Samen dementievriendelijk

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe, ook in uw gemeente. Wat kunt u doen om uw gemeente (of buurt) dementievriendelijk (er) te maken?

 

8 mei – Als opname in zicht komt

De verzorging van iemand met dementie wordt zwaarder als de ziekte voortduurt. Opname in een beschermde woonvorm is een moeilijke stap, maar onvermijdelijk. Welke beschermde woonvormen zijn er? Wat komt erbij kijken en hoe bereidt u zich voor? Gastsprekers zijn een casemanager dementie en een zorgbemiddelaar van Laurens entree.

 

12 juni – Omgaan met gedragsverandering bij dementie

Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Mensen kunnen dan wel eens iets doen wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. Soms kunnen mensen wat verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Bent u benieuwd hoe u hiermee om kunt gaan? Een psycholoog van Laurens Wonen met Zorg komt hierover meer vertellen.

 

11 september – Film “Still Alice” 

Alice Howland, hoogleraar taalkunde aan Harvard, is verbijsterd als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar leven drastisch zal veranderen. Een hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

9 oktober – Muziek & dementie

Emoties verbonden aan muziek blijven bij dementie sterk aanwezig, ook als spreken en begrijpen niet goed meer gaan. Musicus Carin Aalbers zal vertellen hoe muziek kan helpen bij mensen met dementie. Ook is er een muzikaal intermezzo met bekende liedjes, waarbij iedereen kan meezingen. 

 

13 november – Levenseinde & dementie

Bij dementie worden je mogelijkheden beperkt en vroeg of laat ben je aangewezen op zorg van anderen. Als je dit niet tot het einde toe willen doormaken is euthanasie een optie. Wat komt daar allemaal bij kijken? Wanneer ben je nog wilsbekwaam en wat houdt dit in? Te gast is o.a. een voorlichter van de NVVE.Alzheimer Café Lansingerland  is een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling Delft-Westland-Oostland, Welzijn Lansingerland - Steunpunt Mantelzorg, Vierstroom - Coördinatiepunt Zorg, GGZ Delfland en Laurens